2020-03-15 12.18.11.jpg
2020-03-15 12.18.11.jpg

Projecten


Korte impressie van verschillende werkzaamheden

SCROLL DOWN

Projecten


Korte impressie van verschillende werkzaamheden

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Van kleine reparaties, waar geen foto’s van zijn tot complete renovaties en refits. Masten, rompen, interieur, dek, roer, als hout de basis is kan ik er iets goeds en moois van maken.

Protter


Protter


Te koop, verdient aandacht.

Een waarschip 725 uit 1978, sterk verwaarloosd wordt gestript en opnieuw opgebouwd.

Eerst wordt het gehele schip ontmanteld. In dit geval blijft alleen de romp zonder interieur en schotten over. Deze romp wordt gerenoveerd en daarna als casco gebruikt voor een nieuwe kwarttonner.

protter1.jpg

Het begon als een wrak.

protter 2.jpg

Nieuwe kuip met bakskisten

protter 3.jpg

De lage kuiprand van de wedstrijduitvoering

Herboren op weg naar haar element

Herboren op weg naar haar element

In haar element op klein en groot water

In haar element op klein en groot water

Gaffel Jetty


Gaffel Jetty


Kun je een nieuwe klauw aan de gaffel van de Jetty maken?

De gaffel van de Jetty, een hoogaars van 14 meter, heeft een stalen klauw. Deze vreet in de mast en dat wil je niet. Er moet een traditionele houten klauw op gemaakt worden. De uitdaging hierbij is de juiste maatvoering en sterkte van het geheel. De meetbrief en de originele tekeningen erbij. De gaffel moet iets verlengt worden om voldoende hout te hebben om er een klauw aan te maken. Verder moet alles soepel om de mast kunnen draaien. Zowel bij het hijsen en strijken, maar ook tijdens het zeilen moet de gaffel kunnen kantelen met de twist van het grootzeil.

Van een mooi stuk essen worden een aantal blokken op elkaar gelijmd en de vorm wordt erop overgezet. Nadat de ruwe klauw vast zit aan de gaffel wordt de verdere vorm afgetekend en het overtollige hout weggehaald. Het beslag wordt pas gemaakt en het lakken kan beginnen. Een flinke lap tuigleer wordt geweekt en strak over de klauw getrokken en met koperen nagels vastgezet. Als het droog is zit het als gegoten.

De oude stalen klauw is eraf, het kan beginnen.

Uitmeten zodat de wedstrijdmaten weer kloppen.

Gaffel verlengd met een halve ruwe klauw erop gezet.

De ruwe vorm ligt vast.

De definitieve vorm zit erin.

Na een aantal lagen lak, een grote lap tuigleer als bescherming.

Mariken


Mariken


 

Leggen van een teak kuipdek op de Victoire 933 Mariken.

"Er steekt een spijker door mijn bank!"

Door het oude teak stak een schroef. Bovendien bleef het water op het luik staan doordat het teak lager was dan de rand van het polyester luik. Nader onderzoek levert een multiplexplaat op met een toplaag van teakfineer. Bij de demontage/sloop blijkt er vocht onder de plaat te kunnen komen en is een deel van het multiplex hierdoor al aangetast.

Na de sloop van de platen multiplex worden de luiken en de vaste bank gerenoveerd en opnieuw in de lak gezet.

Het nieuwe teakdek (nu massief en kwartiers gezaagd) zal iets boven de rand uit komen zodat het water niet op het hout blijft staan. Bovendien kiezen we voor een teakdek met lijfhouten. De voordelen hiervan zijn niet alleen optisch, maar ook het kopse hout van het teak is volledig weggewerkt in de constructie. Dus geen inwateren en geen kwetsbare teakdeeltjes.

 
marieken 1.jpg
mariken 2.jpg

Shearwater


Shearwater


Renovatie teakdek.

Na een mooie reis naar St. Petersburg is het groot onderhoud aan het dek aan de beurt. De kitnaden steken teveel boven het teak uit. Hierdoor gaat op den duur de hechting los en blijft er water tussen het teak en de kit staan. Oplossing is het vlak steken van de kit en licht naschuren waardoor er zo min mogelijk teak verloren gaat.

SW2.jpg
SW3.jpg

Cornelia


Cornelia


 

Nieuw of refit?

Je bent tevreden met je schip, maar er moet veel aan gebeuren. Wat ga je doen? Ga je een ander gebruikt scheepje kopen met onovermijdelijk werk aan de winkel. Of ga je je schip opknappen en aan laten passen daar waar je wensen hebt.

Hier werd voor het laatste gekozen. Door lekkage was de binnenbekleding los gaan zitten. Er zat schimmel achter, de bank was doorgerot en er was behoefte aan meer bergruimte. Tijdens de voorbereidingen, het verwijderen van de bekleding en het opsporen van de lekkages en het schoonmaken, werd er een breuk in een wrang geconstateerd. Ook bleek het roerblad lek.

Werk aan de winkel dus.

 

 

Wrang Gibsea voor het inlamineren.

Eiken wrang ingelijmd en later met glasvezel bekleed. Bilgeverf rond het geheel af.

.

Kastruimte

Het schapje is vervangen door een kast met veel bergruimte

Meubels


Meubels


 

Meubels voor in huis.

Gemaakt uit hout dat over was voor een restauratie van een schip en vervanging van onderdelen. De eigenaar van het schip is zich erg bewust van de beperkte voorraden op onze wereld. Vandaar dat hergebruik de voorkeur heeft als er iets nieuws moet komen.

Nu was het dek van het schip vervangen door red cedar, dat rot niet snel en is licht in gewicht. De balken die over waren, waren het uitgangspunt voor een nieuwe eettafel.

De gaffel van oregone pine wordt, met het stijgen der jaren, erg zwaar om te hanteren. Op zoek naar een alternatief wordt het resterende red cedar gebruikt om een nieuwe gaffel van 4,5 meter te maken. De oude gaffel wordt na een jaar proefvaren verwerkt tot twee bijzettafels naar het voorbeeld van Ikea, maar dan met traditionele verbindingen.

En dan was er nog een stapel esdoorn. Een prachtig stuk hout met een mooie lichte kleur. Hiervan graag een tv meubel waar de kabels in opgeborgen kunnen worden. Als het kan een ornament op de voorzijde. Voor het snijwerk heb ik Marco Mout (Kruittoren Zutphen) gevraagd. Hij heeft naar een voorbeeld het esdoornblad gesneden uit het aangeleverde stuk esdoorn van 52 mm. Het resultaat is onderdeel van de voorzijde van 30 mm. Het blad is in drie lagen gelijmd tegen het werken en kromtrekken, afgewerkt met een dikke lijst. Echt een pronkstuk voor de huiskamer.

 
 

TV meubel met esdoornblad